Bajden upravo objavio! "Sveopšti rat je moguć"! Situacija je katastrofalna, ovo nikako nije dobro, šta nas ovo čeka
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

situacija je stravična

Bajden upravo objavio! "Sveopšti rat je moguć"! Situacija je katastrofalna, ovo nikako nije dobro, šta nas ovo čeka

Američki lider je ponovio važnost pronalaženja rešenja

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je sveopšti rat na Bliskom istoku moguć, ali da još uvek postoji i mogućnost da se region vrati nazad sa ivice eskalirajućeg sukoba.

"Sveopšti rat je moguć, ali ja mislim da takođe postoji mogućnost, mi smo još uvek u igri da postignemo rešenje koje bi moglo u osnovi da izmeni ceo region", rekao je Bajden u emisiji Američke radiodifuzne kompanije (ABC).

Za to vreme jačaju napetosti između Izraela i libanskog Hezbolaha, a američki zvaničnici govore o zastoju razgovora o prekidu vatre u ratu sa palestinskim Hamasom i oslobađanju talaca iz Gaze.

Američki lider je ponovio važnost pronalaženja rešenja po modelu dve države u sukobu Izraela i Palestinaca, ocenivši da je put još otvoren da se to postigne.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

"Postoji način da se to uradi i oni imaju mogućnost, ne bih želeo da preterujem, ali mogućnost, ako možemo da se pozabavimo prekidom vatre u Libanu, da se može preći na bavljenje Zapadnom obalom, ali takođe imamo Gazu da se njome bavimo", rekao je Bajden i ponovio da je to moguće, kao i da on koristi svaki delić svoje energije da sa svojim timom to postigne.

"Postoji želja da se vidi promena u regionu", zaključio je predsednik SAD.

Novo oglašavanje Netanijahua

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će njegova zemlja koristiti silu protiv Hezbolaha u Libanu dok se stanovnici severnog Izraela ne vrate kući.

"Mi nanosimo udarce Hezbolahu koje nije mogo da zamisli, činimo to snagom i trikovima. Ja mogu da vam obećam jednu stvar: nećemo stati dok se oni ne vrate kući", rekao je Netanjahu u video poruci koju je objavio njegov kabinet, preneo je Frans pres.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je u međuvremenu za CNN da je Netanjahu dao odobrenje svojoj vladi da se uključi u napore SAD u posredovanju za prekid vatre u Libanu.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Netanjahu je dao odobrenje uz uslov da svaki dogovor mora omogućiti povratak izraelskih civila u njihove domove u severnom Izraelu i kasnije dodao da neće mirovati dok se to ne dogodi.

U razgovore o prekidu vatre uključen je savetnik Bele kuće Amos Hohštajn,ali Amerikanci ne razgovaraju direktno sa Hezbolahom.

CNN je danas javio da SAD hitno rade na planu za smanjenje napetosti Hezbolaha i Izraela u vreme pojačane zabrinutosti da bi se sukob mogao proširiti.

Bonus video:

30:47

CENTRALNI DNEVNIK 25.09.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.